Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη Κλίντον στο Σεράγεβο


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σαράγεβο, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Βαλκάνια. Η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί τη Σερβία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Αλβανία.
Η Χ. Κλίντον θα ζητήσει από τα έθνη που προέκυψαν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τα φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ηΎπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον θα συναντηθούν με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη χώρα που σπαρασσόταν από τον πόλεμο την περίοδο 1992-1995.
Στη Βοσνία, οι Κλίντον και Άστον θα επιμείνουν στην ακλόνητη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας προς την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, σύμφωνα με τις δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη.
Στο Βελιγράδι την Τρίτη το απόγευμα Κλίντον και Άστον θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, για να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το διάλογο με την Πρίστινα. Η Σερβία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.
Η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στη συνέχεια μόνη της στην Κροατία, που καλείται να ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία της την Πέμπτη στην Αλβανία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr