Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

FYROM: Αλλαγή τρόπου φορολόγησης επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ πρόκειται να αλλάξει, από το επόμενο έτος, ο τρόπος φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.
Το 2009 και προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πλέον αντιμέτωπες με τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 12% στο 10% αλλά και η αλλαγή της βάσης υπολογισμού του φόρου.
Την φορολογική βάση μέχρι το 2009 αποτελούσε η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων. Η βάση αυτή άλλαξε προς το ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να γίνεται με βάση το ύψος των μη αναγνωρισμένων εξόδων (unrecognized expenses) των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προέβη στην κατάρτιση καταλόγου τέτοιου είδους εξόδων, που βεβαίως ποικίλουν ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας.
Τα παραπάνω μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εν λόγω κατάλογοι συμπληρώνονται σταδιακά στην προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Το νέο μέτρο κινείται στην ίδια κατεύθυνση και προβλέπει την εισαγωγή μεικτού συστήματος υπολογισμού των φόρων των επιχειρήσεων με ετήσια έσοδα άνω των 50.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα κέρδη (διαφορά μεταξύ εσόδων - εξόδων) τα οποία θα παραμένουν στους λογαριασμούς τους και από την φορολόγηση θα εξαιρούνται μόνο τα κέρδη που θα επανεπενδύονται. Με το νέο σύστημα θα συνεχίσει να υφίσταται και η φορολόγηση των μη αναγνωρισμένων εξόδων. Οι επιχειρήσεις που έχουν έσοδα κάτω από το όριο των 50.000 ευρώ απαλλάσσονται από την φορολόγηση.
Η κυβέρνηση προτείνει το νέο μέτρο ισχυριζόμενη την ύπαρξη βελτιωμένου οικονομικού κλίματος στη χώρα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που θα επιτρέψει στην επιχειρήσεις να καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους.
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων