Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ύποπτος Ιρακινός τρομοκράτης συλλαμβάνεται στη Ρουμανία

Δυνάμεις ασφάλειας στη Ρουμανία έχουν αποτρέψει επιτυχώς αυτό που πιστεύουν ότι ήταν σειρά προγραμματισμένων επιθέσεων, οι οποίες σηματοδοτούν αύξηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία στη χώρα.
Οι Αρχές προσωποκρατούν τον 38χρονο Κχζρ Καρίμ Φριάντ από το Ιράκ μετά τη σύλληψή του την προηγούμενη βδομάδα κοντά στη Βρετανική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, μεταφέροντας μαχαίρι μήκους 22 εκ. Οι Αρχές ανέφεραν πως συνελήφθη στο πλαίσιο υποψίας ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
Ο Φριάντ, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του υποστηρικτή του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ήρθε στη Ρουμανία για να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, συγκεκριμένα να επιτεθεί σε Βρετανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθεί για τη στρατιωτική παρουσία των δυο χωρών στο Ιράκ, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Τρομοκρατίας της Ρουμανίας.
Ο Φριάντ βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών από τη στιγμή που εισήλθε στη χώρα στις 7 Δεκεμβρίου.
«Η έρευνά μας έδειξε πως ο ύποπτος είχε προηγουμένως εμπλακεί σε εξτρεμιστικές-τρομοκρατικές ενέργειες και έχει στρατιωτική εκπαίδευση, αποφασισμένος να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση εναντίον διπλωματών», δήλωσε η υπηρεσία.
Συνελήφθη όταν οι μυστικοί πράκτορες διαισθάνθηκαν ότι αποτελεί απειλή προς το διπλωματικό προσωπικό. Δικαστής έδωσε εντολή να κρατηθεί για 29 ημέρες εν αναμονή της έρευνας για κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας.
setimes