Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Απαιτείται περιφερειακή συνεργασία για το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρουν αναλυτές

Οι χώρες από τα Βαλκάνια πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων, ανέφεραν ειδικοί.
photoΟ Μαριάν Νικολόβσκι, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια, δήλωσε στους SETimes πως ένα σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή είναι οι παράνομες διελεύσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, μεταναστών και ανθρώπων.
"Τα κανάλια αυτά είναι χαρακτηριστικά προς την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου τα κρατικά σύνορα δεν παρέχονται επαρκώς από την πλευρά τους. Χαρακτηριστικό είναι και τα κανάλια προς τη Σερβία, όπου και έλαβε χώρα το τελευταίο λαθρεμπόριο μεταναστών. Ωστόσο, με την επιτυχημένη συνεργασία των κυβερνήσεων πΓΔΜ και Σερβίας, η υπόθεση επιλύθηκε", δήλωσε ο Νικολόβσκι.
Στη Λίμνη Οχρίδα την προηγούμενη βδομάδα, διενεργήθηκε άσκηση για την αναγνώριση των αδύναμων σημείων της κοινής συνεργασίας.
Η άσκηση, η οποία περιελάμβανε 150 μέλη ειδικών αστυνομικών μονάδων από πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία, επιθεωρήθηκε από την Αυστραλιανή αστυνομία, και είναι μέρος της Διεθνής Μονάδας Ανταλλαγών των Διεθνών Μονάδων Συνεργασίας Επιβολής Νόμου (ILECU).
"Το όφελος της ένταξης στην ILECU είναι το γεγονός πως θα επιτραπεί ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών στην περιοχή, και αυτό θα προσφέρει ταχύτητα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος", δήλωσε ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της πΓΔΜ, στους SETimes.
Η άσκηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, στις απαγωγές και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
setimes