Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Βαλκανικά νέα

Η Ελλάδα ξεκίνησε προσφορά εξαγοράς του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με μεγάλη έκπτωση τη Δευτέρα (3 Δεκεμβρίου), και δεσμεύτηκε να ξοδέψει έως και 10 δις ευρώ στην όλη διαδικασία. Την ίδια ημέρα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προσφορά θα επιτύχει και η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση ενίσχυσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη συνεδρίαση της ομάδας στις 13 Δεκεμβρίου.
***
Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε νομοθετικές τροποποιήσεις που παρέχουν ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που θα επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επενδύσουν σε τοπική επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε υψηλής προτεραιότητας επενδυτικά έργα στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών ή του τουρισμού.

Ο πληθωρισμός και το τρέχον έλλειμμα της Τουρκίας θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα άνεσης, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ στην εξάμηνη έκθεσή του σχετικά με την οικονομική προοπτική. Ο οργανισμός προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕγχΠ θα κυμανθεί περίπου στο 4,1 τοις εκατό το 2013 και στο 5,2% το 2014.
***
Η οικονομία της Κροατίας συρρικνώθηκε για τέταρτο κατά σειρά τρίμηνο τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή (30 Νοεμβρίου). Κατά την περίοδο επανεξέτασης, το ΑΕγχΠ συρρικνώθηκε κατά 1,9 τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 2,2 τοις εκατό στο δεύτερο τρίμηνο.
setimes