Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αναλυτές: Θεσμοί της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο παρακωλύουν την ασφάλεια

photoΟ τερματισμός της στήριξης της Σερβίας προς τις δομές της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αρχίσει η βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με τον Μέντορ Βραγιόλι, αναλυτή στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου.Ο Μπελούλ Μπεκάι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πρίστινα και πολιτικός αναλυτής, ανέφερε πως Σερβία και ΕΕ πρέπει να απομακρύνουν τις παράλληλες δομές, οι οποίες αποτελούν "προϊόν οργανωμένου εγκλήματος και αντί-ευρωπαϊκών πολιτικών, παρά συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα και στη λειτουργία του κράτους δικαίου".
Η αντίδραση ειδικών στους Σερβικούς θεσμούς λαμβάνει χώρα έπειτα από συνεδρίαση στα τέλη Νοεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ο Ενβέρ Χοτζάι, υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησε πως οι παράλληλες Σερβικές δομές είναι "παράνομες... και μεγάλη απειλή προς τη σταθερότητα, όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά της περιοχής".
Η Σερβία, ωστόσο, έχει απορρίψει ανοικτά οποιοδήποτε αίτημα ή πρόταση για διάλυση των δομών της στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Ιβάν Μρκιτς, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως η Σερβία είναι ανοικτή να συζητήσει όλα τα θέματα με την Πρίστινα", εκτός της κατάργησης των Σερβικών θεσμών σε Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια".
setimes