Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μία ακόμη δοκιμασία στις σχέσεις πΓΔΜ και Βουλγαρίας

photoΤα Σκόπια έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας η οποία αναφέρει τρεις σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η πΓΔΜ για να έχει επιτυχή Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η επιστολή, η οποία ελήφθη στις 29 Νοεμβρίου, έρχεται μόλις δυο βδομάδες πριν τη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα λάβει η πΓΔΜ ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Νικολάι Μλαντένοφ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, ζήτησε αρχικά συμφωνία καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, βάσει υπάρχουσας διακήρυξης καλών γειτονικών σχέσεων από το 1999.
«Το δεύτερο βήμα των προϋποθέσεων είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών [Διάδρομος 8, συνδέοντας τη Βουλγαρία με την Αλβανία], με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και το σχηματισμό κοινών ομάδων εργασίας για βελτίωση των σχέσεων στους βασικούς, απαραίτητους τομείς. Τρίτον, η Σόφια προτείνει σχηματισμό υψηλόβαθμου συμβουλίου το οποίο θα διενεργεί ετήσιες διακυβερνητικές συνεδριάσεις», ανέφερε η επιστολή.
Ο Μλαντένοφ ανέφερε πως η Βουλγαρία στήριζε πάντα τις προσπάθειες ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια δεν ήταν σε επαρκές επίπεδο για τις δυο χώρες.
Η επιστολή από τη Βουλγαρία έρχεται ως απόκριση σε προηγούμενη επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση της πΓΔΜ στη Σόφια, στην οποία πρότειναν διατήρηση του αμοιβαίου σεβασμού προς τα ευαίσθητα ζητήματα έκαστης χώρας, να αφήσουν τα ιστορικά ζητήμα
setimes