Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Στρατιωτική συνεργασία πΓΔΜ και Τουρκίας αποκτά σημασία

photoΠΓΔΜ και Τουρκία εντείνουν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους μέσω επενδύσεων και συνεργασίας, δημιουργώντας μία σχέση η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς της πΓΔΜ με ένα μέλος του ΝΑΤΟ.
Η πιο πρόσφατη δωρεά – επτά ελαφριά οχήματα Land Rover και ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα Cobra, συνολικής αξίας 700.000$ (530.000 ευρώ) φέρνει τις επενδύσεις της Τουρκίας στο στρατό της πΓΔΜ στα 18 εκατ. δολάρια (13,6 εκατ. ευρώ).
Η Τουρκία έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση δεκάδων μελών του στρατού της πΓΔΜ από το 1998. «Η φιλία μας αποτελεί παράδειγμα τρόπου συνεργασίας στην περιοχή», δήλωσε ο Μπεσίμι.
Ο Γκουρόλ Σοκμενσουέρ, πρεσβευτής της πΓΔΜ στην Τουρκία, δήλωσε πως η συνεργασία θα συνεχιστεί, με στόχο να εργαστεί προς την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Ο στρατός της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, ο οποίος συμμετείχε με επιτυχία σε κάποιες από τις δραστηριότητες υπό την αιγίδα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, θα ενισχύσει περαιτέρω και θα επιτύχει για σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά αποτελέσματα στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία άξιζε εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Σοκμενσουέρ. Η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό υποστηρικτή για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η πΓΔΜ φιλοδοξεί εδώ και καιρό ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο δρόμος της παρεμποδίστηκε από τη διαφωνία της με τη γειτονική Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της χώρας. Η Ελλάδα υποστηρίζει πως το όνομα υποδηλώνει διεκδίκηση στη δική της επαρχία με το ίδιο όνομα.
setimes