Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Περιφερειακά θέρετρα σκι επενδύουν για να δελεάσουν επισκέπτες


photo
Καθώς οι σκιέρ στην περιοχή αδημονούν για την πρώτη σημαντική χιονόπτωση, τα χειμερινά θέρετρα πραγματοποιούν προετοιμασίες, ελπίζοντας να αυξήσουν τους αριθμούς επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση.
Πολλοί σοβαροί λάτρεις του σκι θα περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, ειδικά σε Σλοβενία και Αυστρία. Ωστόσο μεγάλος αριθμός θα αναγκαστεί, λόγω οικονομικών περιορισμών, να αναζητήσει θέρετρα εντός της πατρίδας, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της περιοχής, με εξαίρεση το Βελιγράδι, βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από ένα θέρετρο σκι. Το Σεράγεβο έχει τα Ολύμπια Όροι της Γιαχορίνα, οι Ιγκμάν, Μπιελάσνιτσα και Μπάνια Λούκα έχουν τα Κοζάρα, Βλάσιτς και Κούπρες. Οι πιο κοντινές πλαγιές στο Βελιγράδι είναι οι Ζλάτιμπορ και Κοπαόνικ.
Αυτό το καλοκαίρι, τα θέρετρα προετοίμασαν πλαγιές και ανελκυστήρες σκι, ενώ σε κάποια βουνά προέβησαν σε ανακαινίσεις.
Το θέρετρο Γιαχορίνα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) προσέθεσε ένα ακόμα εξαθέσιο ανελκυστήρα καρέκλα για να εξασφαλίσει ελάχιστο χρόνο αναμονής στα πάνω από 12.000 μέτρα πλαγιών σκι που διαθέτει. Επίσης, κοντά στη μεγαλύτερη πλαγιά, την Πολίτσε, προστέθηκε υπόγειο γκαράζ.
Το πρόγραμμα ανακαίνισης του Γιαχορίνα, ύψους 21 εκατ .ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2008 για να βελτιώσει τις συνθήκες στις πλαγιές και να διευρύνει τις τουριστικές παροχές, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Αν και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις γι' αυτή την τουριστική σεζόν, οι κρατήσεις είναι ήδη στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, το οποίο έφερε κέρδη 1,23 εκατ. ευρώ -- προσθέτοντας το Γιαχορίνα στα κορυφαία θέρετρα σκι της περιοχής.
setimes