Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα εργάζονται για να αυξήσουν την ανάπτυξη

photoΟι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας δεσμεύθηκαν να συντονίσουν την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ των χωρών τους για τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία, καθώς επίσης την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε προσπάθεια ώθησης της κοινής ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας, με έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Έχοντας ξεκινήσει το 1995, οι τριμερείς συνεδριάσεις επικεντρώθηκαν στα τρία βασικά ζητήματα -- πολιτική, διάλογος περιφερειακών εξελίξεων και οικονομική συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νικολάι Μλαντένοφ της Βουλγαρίας, ο Τίτους Κορλατάν της Ρουμανίας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος της Ελλάδας συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, να επικεντρωθούν σε έργα ενέργειας και υποδομών, σε ευκαιρίες εντός της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ.
Σε τελική κοινή διακήρυξη, οι τρεις χώρες εξέφρασαν στήριξη για επίσπευση της ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, δεδομένου ότι θα εκπληρωθούν πλήρως τα ενταξιακά κριτήρια. Ανανέωσαν επίσης τη στήριξή τους για διατήρηση του απελευθερωμένο καθεστώτος βίζα για την περιοχή.
setimes