Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι χήρες απαλύνουν τη θλίψη τους μέσα από την επιτυχία μιας επιχείρησης


 photo

Στο χωριό Krusha e Madhe που βρίσκεται στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, γνωστό για τη σφαγή του Μαρτίου του 1999 που άφησε πίσω της πολλές χήρες και ορφανά, γίνεται τώρα γνωστό λόγω μιας επιχείρησης παραγωγής οπωροκηπευτικών. Με την πάροδο των χρόνων, η πρωτοβουλία των χηρών του χωριού έχει μετατραπεί σε επιτυχημένο έργο.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, μια ομάδα γυναικών επεξεργάζεται τουρσί και πιπεριές για το αϊβάρ, μια τοπική λιχουδιά.
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2005 σε μία προσπάθεια των γυναικών να αποσπάσουν την προσοχή τους από την οδύνη και τον πόνο των γεγονότων του 1999.
Η Κιμέτε Χότι, η οποία έχασε τον σύζυγο και τον γαμπρό της στις ένοπλες συγκρούσεις της δεκαετίας του ‘90, ηγείται της επιχειρηματικής ομάδας.
"Πιστεύαμε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε μόνο έναν χρόνο. Ο ένας χρόνος πέρασε, στη συνέχεια πέρασε κι άλλος ένας χρόνος. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι αυτή η επιχείρηση θα ήταν το μέλλον μας. Χάρη στον Θεό, την κοινωνία, την αλληλεγγύη μας και στους χορηγούς μας, οι οποίοι βοήθησαν στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή μας σε εκθέσεις, καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο", είπε στους SETimes.
 Μία άλλη χήρα πολέμου, η Μιρβέντετε Χότι, η οποία έχασε 11 άνδρες από το συγγενικό της περιβάλλον, θυμάται τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης.
"Στην αρχή δεν σκεφτόμασταν τη σημασία αυτής της εργασίας. Ήμασταν τυχερές που λάβαμε βοήθεια από έναν οργανισμό... Αποδέχθηκα τη δουλειά για να μην σκέφτομαι και να μην αναρωτιέμαι καθημερινά «γιατί» [μας συνέβη αυτό], επειδή είμαι μια μητέρα που έχασε έναν γιο".
Σήμερα επικρατεί στο εργοστάσιο μια ήρεμη και χαλαρή εργασιακή ατμόσφαιρα. Δώδεκα γυναίκες επεξεργάζονται τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται στα γόνιμα χωράφια γύρω από το χωριό.
Πέρα από την επιτυχία της επιχείρησης, οι γυναίκες δεν είναι τόσο απορροφημένες από το παρελθόν και, αντ' αυτού, αρχίζουν να σκέφτονται το μέλλον καθώς γίνονται οικονομικά πιο ανεξάρτητες. Τα προϊόντα τους έχουν μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.
Settimes