Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ελεύθερες οικονομικές ζώνες έχουν θετικό αντίκτυπο σε περιφερειακές οικονομίες

photoΗ πλειονότητα της βιομηχανικής παραγωγής τα προσεχή έτη θα λάβει χώρα σε ελεύθερες οικονομικές ζώνες, οι οποίες θα επηρεάσουν την οικονομία, ανέφεραν οικονομολόγοι.
Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εξαγωγών στις ελεύθερες οικονομικές ζώνες θα αυξηθεί η εγχώρια ευημερία και θα μειωθεί η μετανάστευση επιστημόνων, δήλωσε ο Βίκτορ Μίζο, διευθυντής των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στην πΓΔΜ, στους SETimes.
Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία έχει περίπου 10 από τις ειδικά φορολογούμενες ζώνες σε πΓΔΜ, Αλβανία και Σερβία, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα.
"Οικονομικές ζώνες σε χώρες όπως η πΓΔΜ, η Αλβανία και η Σερβία θα κερδίσουν πολλά, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. [Οι ζώνες] έφεραν πολλές νέες θέσεις εργασίας στο κράτος, έχουν ενισχύσει τον κατασκευαστικό τομέα... και θα αυξήσουν τη γενική θετική τάση [στο μέλλον]", δήλωσε ο Σενάι Χαντζιμουσταφά, καθηγητής δημοσίων οικονομικών και μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στους
 SETimes.