Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, όχι όμως ακόμα και μετρητά

photoΑξιωματούχοι και αναλυτές επέδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα διαθέσει 43,7 δισ. ευρώ σε δάνεια για την Ελλάδα που μαστίζεται από χρέος -- αν και δεν πρόκειται να καταβληθούν χρήματα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο εάν η κυβέρνηση τηρήσει την περίπλοκη συμφωνία μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα θα λάβει 34,4 δισ. ευρώ στην πρώτη δόση -- 23,8 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα για την πληρωμή λογαριασμών, μισθών και συντάξεων -- ωστόσο τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις στις αρχές του 2013 καθώς οι δανειστές θα επιθεωρούν την οικονομία.
Η περίπλοκη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη (27 Νοεμβρίου) έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει το μεγάλο χρέος της Ελλάδας, ύψους 330 δισ. ευρώ, κατά 40 δισ. ευρώ. Το πακέτο μέτρων αποσκοπεί σε μείωση του χρέους στο 124 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όχι το στόχο του 120 τοις εκατό που επέμενε η Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αρχικά.
Η Τρόικα, φοβούμενη αντίκτυπο στην ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας της Ελλάδας, μείωσε επίσης τα επιτόκια που θα καταβάλει η χώρα. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν 15-ετή παράταση της ημερομηνίας λήξης των δανείων από άλλες χώρες και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς επίσης αναβολή της καταβολής επιτοκίων κατά 10 χρόνια.
setimes