Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Οι βαλκανικές χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων

photoΣύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αποδημίας, περίπου 120.000 γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα στα Βαλκάνια σε ετήσια βάση. Πολλά θύματα εξωθούνται δια της βίας στην πορνεία, στο να εργάζονται ως υπάλληλοι σε ιδιωτικές κατοικίες και σε αγρούς, ενώ εξωθούνται δια της βίας στην επαιτεία, στον γάμο, στη διάπραξη εγκλημάτων και σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης.
Μαζί με τη διακίνηση των ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων, η εμπορία ανθρώπων είναι μία από τις τρεις πιο επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητας, δήλωσαν οι αρχές.
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα εμπορίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, οι πιο ευάλωτες ομάδες-στόχοι είναι άτομα των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατά κάποιον τρόπο ήδη παραβιαστεί και τα οποία ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες -- ορφανά παιδιά, άτομα σε χαμηλή κοινωνική κατάσταση, πρόσφυγες σε στρατόπεδα προσφύγων -- που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση.
Ως έμπορος σαρκός θεωρείται οποιοσδήποτε είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις άσχημες οικονομικές συνθήκες των φτωχών ατόμων, προκειμένου να επωφεληθεί οικονομικά, εντάσσοντας αυτό το άτομο σε μια αλυσίδα εκμετάλλευσης.
setimes