Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η Κροατία πανηγυρίζει ετυμηγορία για εγκλήματα πολέμου, έκπληκτη η Σερβία

photoΟι δυο Κροάτες στρατηγοί, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί το προηγούμενο έτος για εγκλήματα πολέμου και τις δολοφονίες Σέρβων υπηκόων, απαλλάχθηκαν την Παρασκευή (16 Νοεμβρίου), προκαλώντας πανηγυρισμούς στην Κροατία και σκεπτικισμό στη Σερβία.




Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη διέταξε την αποφυλάκιση των Άντε Γκοτοβίνα και Μλάντεν Μάρκτς, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 24 και 18 έτη, αντίστοιχα, για το ρόλο τους σε επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής Κράινα της Κροατίας. Οι δικαστές είχαν αποφανθεί ότι οι άνδρες είχαν πάρει μέρος σε εγκληματική συνωμοσία, την οποία είχε ηγηθεί ο τέως Πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούντιμαν, με στόχο την απέλαση Σέρβων από την περιοχή.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον τους ανατράπηκαν την Παρασκευή με ψήφους 3-2 από το εφετείο, το οποίο αποφάνθηκε πως οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ύπαρξη συνωμοσίας. Περίπου 10.000 βετεράνοι πολέμου και πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση από το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη σε γιγαντοοθόνη, ενώ άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.
setimes