Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΜΚΟ των Βαλκανίων επιθυμούν να ακουστεί η φωνή τους

photoΗ συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικών είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ποιοτικών νόμων, ωστόσο οι ΜΚΟ πρέπει να είναι πιο δυναμικοί για την προώθηση του στόχου αυτού, σύμφωνα με εκπροσώπους της οργάνωσης.
"Πολλές χώρες στην περιοχή έχουν ξεκινήσει τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου για συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ και των δημοσίων θεσμών", δήλωσε ο Κάριν Σουλτς, διευθυντής αναπτυξιακής συμβουλευτικής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, οργάνωση η οποία εξειδικεύεται στη δημιουργία ικανοτήτων και στη θεσμική ανάπτυξη χωρών σε μετάβαση, δήλωσε στους SETimes.
"Αυτό που χρειάζονται τώρα είναι να εφαρμόσουν και να εκμεταλλευτούν πραγματικά τα πλαίσια αυτά", δήλωσε ο Σουλτς.
Η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη πολιτικών απαιτείται από την ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ, όπως σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η αμυντική πολιτική.
Στην πΓΔΜ, η κυβέρνηση ανέδειξε ειδικό τμήμα το οποίο θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ κρατικών θεσμών και των 7.000 ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα.
Η συνεργασία τομέα πολιτών-κυβέρνησης είναι γενικά θετική, σύμφωνα με την Εμίνα Νουρεντινόβσκα, επικεφαλής τμήματος στην ΜΚΟ Center for International Co-operation στα Σκόπια
setimes